Üniversitemizin kuruluşunun 140. Yılı faaliyetleri kapsamında çevrimiçi gerçekleştirilen bu etkinliğimizde, yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleştirilen “Çevrede Lif Sanatı” üst başlığı altında yer alan “Doğal Çevrede Lif Sanatı” ile “Yapay Çevrede Lif Sanatı” çalışmalarının videoları arasından seçilen sunumlar yer almaktadır.
“Çevrede Lif Sanatı” ve beraberinde “Doğal Çevrede Lif Sanatı” ile “Yapay Çevrede Lif Sanatı” Prof. Kemal CAN tarafından isimleri verilerek teorik alt yapıları oluşturulan, manifestoları yazılan, ilk uygulamaları kendisi ve öğrencileri tarafından yapılan, ilgili literatürde yer alan sanatsal söylem biçimleridir.
Prof. CAN, Doğal Çevrede Lif Sanatının ön çalışmalarına 1994 yılında başlamış olup, ilk uygulamalarını bölüm faaliyeti olarak öğrencileri ile birlikte 1997 yılında üniversitemizin Kilyos’taki Araştırma Merkezi’nin doğal çevresinde gerçekleştirmiştir. Sonrasında yine Kilyos başta olmak üzere Sapanca, Kartepe, Ilgaz, Aladağ, Abant, Gölcük, Akkayalar, Akçakoca, Erdek, Bilecik, Flensburg gibi yerleşim merkezlerinin doğal çevrelerinde ilgili çalışmalar yapmış ve yaptırmıştır.
Prof. CAN, “Yapay Çevrede Lif Sanatı” çalışmalarına ise 2010 yılında başlamıştır. Bu yeni söylem biçiminin kapsamlı ilk uygulamaları, Doğal Çevrede Lif Sanatında olduğu gibi, yardımcısı Arş. Gör. Tuna Karayaka, fotoğrafçı ve kameramanlardan oluşan teknik ekip, ilkyardım elemanı, Çevre Mühendisliğinden danışman bir Öğretim Üyesi ve öğrencileri ile birlikte 2015 yılında, MSGSÜ Yapı ve Araştırma Merkezi’nin “Köyünü Yaşat” projesi çerçevesinde, Bilecik-Gölpazarı ilçesi Tongurlar köyünde, ikincisi de Erdek-Yukarı Yapıcı köyünde gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca, Şile Belediyesi’nin, 2010 İstanbul Kültür Başkenti Ajansı’nın, Şile Dedeman’ın desteklediği, üniversitemizin Fotoğraf Bölümü ile Şile’de, Şile Feneri üzerinde ve doğal çevresinde gerçekleştirilen “Işığa Kavuşmak” başlıklı etkinliğimiz ile Adana’da AKİB, ATHiB, ADASO, Adana Belediyesi desteği ile hayata geçirilen “Çukurova’da Hayat Pamuğa Bağlıdır” başlıklı etkinliğimiz bu iki sanatsal söylem biçimlerinin kesiştiği noktada yer almaktadır.
Doğal Çevrede Lif Sanatı ile Yapay Çevrede Lif Sanatı ile ilgili dersler yalnızca bölümümüzde verilmektedir. Bu bağlamda, bir yarıyıl süren derslerdeki teorik anlatımların ve sonrasında yapılan ön çalışmaların devamında, yukarıda anlatılan eğitimciler, ekipler ve lisans, lisansüstü, Erasmus öğrencilerimizle birlikte yıllar içinde farklı doğal ve yapay mekanlarda sayısız etkinlikler yapılmıştır.