

ÇİNİ SANATININ GELİŞİMİNDE ÖNCÜ ROLÜYLE
NEZİHE BİLGÜTAY DERLER ve ESERLERİNDEN BİR SEÇKİ
Bilindiği gibi okulumuz geleneksel Türk sanatları alanında yüksek öğrenim sunan en köklü kurumdur. Güzel Sanatlar Akademisi’nde Türk Tezyini Sanatlar Şubesi’nin (sonradan Türk Süsleme Bölümü adını alacaktır) açıldığı 1936 yılından itibaren değerli hocalar, tezhip, hat, ciltçilik, sedefe işçiliği, minyatür, çinicilik gibi sanat kollarında dersler vermiştir.
Güzel Sanatlar Akademisi, Türk Süsleme Bölümü’nün hocaları Feyzullah Dayıgil ve Muhsin Demironat’ın 20. yüzyılda unutulan çinilerin desen sistematiğinin kavranmasında önemi büyüktür. Nezihe Bilgütay ise bu sanatı Akademi’nin değerli hocalarından öğrenip bizlere aktararak, üretkenliği ve çalışkanlığı sayesinde sayısız eser üretmiş, çini sanatının canlandırılmasında ve bugünlere gelmesinde önemli bir rol oynamıştır.
20. Yüzyılın ikinci yarısında ve 21. Yüzyılda çini ürünlerinin teknik özelliklerini ve kalitesini geliştirmeye yönelik kişi ve kuruluşların yaptığı başarılı çalışmalar bulunur. Ne var ki Nezihe Hoca’nın başarısı ve misyonu, çini sanatında tasarım olgusunun öneminin ortaya çıktığı, taklit olmayan eserlerinde gizlidir. Sanat hayatı boyunca çok fazla esere imza atmış olmasına rağmen birçok çalışmasını kayıt altına almamıştır. Bu nedenledir ki çevrimiçi olarak sizlere sunulan bu sergi Nezihe Bilgütay Derler’in çalışmalarının sınırlı sayıdaki örneklerinden oluşmaktadır. Buna rağmen seçkinin gerek bu değerli ismin eserlerini öğrenci ve yeni nesillere aktarmak gerekse çini sanatının belli bir dönemine ışık tutmak için önemli bir fırsat sunduğuna inanıyoruz.
Prof. Dr. Sitare TURAN
Eski Çini Onarımları Anasanat Dalı Başkanı
Nisan 2021

NEZİHE BİLGÜTAY DERLER
BİYOGRAFİSİ
Nezihe Bilgütay 1926 yılı Heybeliada doğumludur. Bahriyeli olan babasını henüz 6 aylık iken, annesini ise 10 yaşına geldiğinde kaybetmiştir. Nezihe Hanım’ı ve kardeşlerini teyzesi büyütür. Gençlik yılları maddi olanaksızlıklarla geçmiş, orta öğretim döneminde bir taraftan okurken bir taraftan çalışmış, İstanbul Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra, yeteneğini gören bir hocasının yönlendirmesi ile Güzel Sanatlar Akademisi’ne girmiştir. 1957 yılında Akademi’nin Türk Süsleme Bölümü’nden, asil olarak minyatür, yardımcı sanat dalı olarak ise tezhip sanat dalından “pekiyi” derece ile mezun olmuştur. Minyatür sanatı eğitimini Akademi’de Hocası Tahirzâde Behzat’dan, Tezhip sanatı eğitimini ise Hocası müzehhip Muhsin Demironat’tan almıştır.
1952-1960 yılları arasında harita ressamlığı üzerine çalışan Nezihe Bilgütay, 1960 yılında Eczacıbaşı Sanat Atölyesi, Karaköy Andrea Han’da Muhsin Demironat, seramik sanatçısı Melike Abasıyanık, Şükran Ölçen, Nasip İyem ile İznik tipi sıraltı dekor atölyesinde mesleki alanda verimli çalışmalar yapmıştır.
* Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan eserlerin (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) tüm yayın hakları saklıdır. Bu eserler izin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.