Sanat alanlarındaki tutkuyu, yaratıcılığı ve vizyonu, sanatsal ifadelerin, fikirlerin ve seslerin kesişimi olarak bir araya getiren Buluşma sergisi, Üniversitelerarası Kurul- Sanat Dalları Eğitim Konseyinin önemli misyonlarından biri olarak bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin ev sahipliğiyle gerçekleştiriliyor. 15 Kasım’da açılacak ve 22 Kasım 2024’e kadar sürecek olan bu sergi, ziyaretçilerini çağdaş sanat pratiklerinin zengin çeşitliliğini deneyimlemeye davet ederken aynı zamanda sanatın insanları bir araya getirme gücünü de yansıtıyor.
Sanat, tüm biçimleriyle kültürler, duygular ve nesiller arasında her zaman bir köprü görevi görmüştür. Resim, heykel, dijital medya, performans ve daha pek çok alanda sanat, insanlığın paylaşım yolunda benzersiz bir bağlantı dilidir. Sınırları aşar, bizi yeni düşünce, hayal gücü ve konuşma alanlarına davet eder. Sanatın her zamankinden daha önemli olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Hızlı değişim ve tüketim çağında sanat bize yeni olasılıkları düşünmemiz, sorgulamamız ve tasavvur etmemiz için araçlar sağlar. Bireysel ve kolektif kimliklerimizi keşfetmemize, en derin korkularımızla yüzleşmemize ve daha iyi bir dünyanın hayalini kurmamıza olanak tanır.
“Buluşma” kelimesi serginin özünü, bir karşılaşmayı, bir araya gelmeyi ifade eder. Türkiye genelinde yer alan Üniversitelerin, Sanat Fakülteleri ve Sanat Alanlarıyla ilgili bölümlerinden çevrimiçi olarak 61, fiziksel olarak 45 eserin yer aldığı sergiye katılımcılar, kimlik, mekan, hafıza, yolculuk ve barış gibi temaları irdeleyen düşündürücü çalışmaları ile kendi bakış açılarını ve deneyimlerini bizlere özgün bir dille aktarıyorlar. Gelenekselden çağdaşa, soyuttan figüratife kadar pek çok ifade biçimini ele alan bu eserler aynı zamanda sanatçıların dünyamıza, tarihimize ve geleceğimize dair yansımalarının da derin ifadeleri olarak kalacaktır. Her parça bir hikayeyi anlatırken her sanatçı da kendine ait bir dil konuşmaktadır. Tüm bu bireysel çalışmalar bir araya geldiğinde ise evrensel bir diyalog yaratmaktadır. Buluşma, bu bakımdan, sanatsal pratiklerin çeşitliliğinin ve sanatın gelişmeye ve bize meydan okumaya devam etme yollarının bir kutlaması gibidir.
Üniversitelerarası Kurul-Sanat Dalları Eğitim Konseyinin başkanlığında Buluşma sergilerinin devamı ve pek çok buluşma da bir araya gelmenin ümidiyle.
Saygılarımla
Prof. Fatma Öztürk
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı