Skip to content

SIDe Projesi Kapsamında:

KAMUSAL HAYATA KATILIM

HERKES İÇİN ROTA PROJESİ

Birlikte Çalışılan STK: 

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği

Tasarım Ekibi:
  • Eylül Nejan Seyhan / Mimarlık Bölümü
  • Gizem Ulukardeşler / Mimarlık Bölümü
  • İrem Nur Özsevim / Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  • Mustafa Kılıç / İç Mimarlık Bölümü
  • Tuğçe Akgün (Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği)

Bu çalışma engelli olma ve erişilebilirlik kavramları bağlamında, engelli bireylerin kimseye ihtiyaç duymadan yolculuk yapabilmelerini ve kentlerin herkes için erişilebilir bir hale getirilmesiyle, kamusal ve sosyal hayata katılmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda engelli bireyler ve engeli bulunmayan bireyler için kent içi ulaşımda karşılaşılan sorunları ortadan kaldırarak herkes için eşit ve sürekliliği olan, katılımcılığın ön planda olduğu bir telefon uygulaması tasarlanmıştır.

Çalışma konusu belirlenirken STK tasarım ortağı ile görüşülmüş, tekerlekli sandalye kullanan bireylerin kent içi ulaşımda ve kamusal hayata katılımında karşılaştıkları sorunlar belirlenmiştir. Bireylerin kamusal alana ve sosyal hayata katılımını engelleyen en önemli faktör kent içi ulaşımda karşılaşılan sorunlardır. STK bünyesinde, tekerlekli sandalye kullanan bir bireyin ulaşımda karşılaştığı sorunlara yönelik çözüm olarak kurulmuş bulunan “buradaengellendim.com” internet sitesi, kent içerisinde tekerlekli sandalye kullanan bireylerin ulaşımda sürekliliğini engelleyen kaldırım, otopark sorunları, geçici inşaatlar, kent mobilyaları gibi çeşitli etkenlerden dolayı karşılaştıkları sorunları fotoğraflayıp, konum bildirerek paylaştıkları ve bu sorunların ilgili kuruma iletilmesini sağlandığı bir platformdur.

Sosyal Sorumluluk Dersi kapsamında geliştirilen projenin de fiziksel engeli bulunan bireylerin kent içi ulaşımda karşılaştıkları sorunlara yönelik bir proje olması ve kentte yaşayan her bireyin kent yaşamına katılımında eşitlik sağlanması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, teknolojinin hayatımızdaki yeri ve navigasyon uygulamalarının aktif olarak kullanılmaya başlamasından da yola çıkılarak “buradaengellendim.com” internet sitesinin geliştirilip yaygınlaştırılmasını da sağlayacak bir uygulama tasarlanması amaçlanmıştır.

Herkes İçin Rota Uygulaması tüm kullanıcı gruplarının mekânsal, sosyal ve bireysel ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olacak şekilde tasarlanmıştır. Uygulama ile amaçlanan yalnızca bir kullanıcı grubu için değil, süreğen, geçici veya durumsal olarak ulaşıma engel olabilecek, tüm kullanıcılar için engel teşkil edebilecek durumların belirtilmesi ile kullanıcıya en uygun rotanın gösterilmesidir. Tasarım sürecinde, özellikle katılımcı bir uygulama olması üzerinde durulmuştur. Yalnızca gidilmek istenen yer için rota önerilen bir navigasyon uygulaması değil, deneyimlenen rotaların kaydedilmesi, derecelendirilmesi gibi imkânların sağlandığı katılımcı bir uygulama olması hedeflenmiştir.

Kamusal Hayata Katılım – Video

Betimleyici Genel Bilgiler

Açılış Ekranı Bilgilendirmeleri:

Sol üst köşede “Inclusive Design SIDe Platform” logosu, hemen sağında MFA 300 Sosyal Sorumluluk Uygulamaları” logosu yer alıyor. Ekranın ortasında projenin Türkçe ve İngilizce adı ve ekip bilgileri yer alıyor. “Herkes İçin Rota”, “Route For Everyone”. İrem Özdemir, Merve Genç, Mehmet Yönden, İsmail Turan Acer. Canan Çam Yücel (ANKV). Ekranın alt sağ kısmında ise soldan sağa doğru, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Loughborough Üniversitesi, Newton Fonu, Altı Nokta Körler Vakfı ve Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği logoları yer alıyor.

Betimleyici Ek Bilgiler:

Video, sözlü anlatımın yapıldığı kısma kadar siyah zemin üzerinde arka arkaya beliren metin parçaları eşliğinde ilerlemektedir. Söz konusu yazılı açıklamalar sırasıyla:

“Grupça yönetilen çalışmada, danışman ile birlikte tekerlekli sandalye kullanıcılarının kent içi ulaşımda ve kamusal hayatta yaşadığı sorunlar tartışılmış ve çözüm odaklı düşünülmeye başlanmıştır.”

“İstanbul’da 300 binden fazla tekerlekli sandalye kullanıcısı vardır, bunu biliyor muydunuz?”

“Tekerlekli sandalye kullanıcıların kent içi ulaşımda karşılaştıkları sorunlardan dolayı bireysel ulaşımları kısıtlanmakta ve bu yüzden kamusal hayata, ekonomik hayata katılımları oldukça azalmaktadır.”

“Kent, tekerlekli sandalyeli bir birey için ne kadar erişilebilir?”

“Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği’nin kurduğu engellendim.com internet sitesi tekerlekli sandalye kullanıcılarının kent içi ulaşımda karşılaştıkları sorunları fotoğraflayıp konum belirterek İç İşleri Bakanlığı’na yönlendiren bir sitedir. Karşılaşılan engel düzenlendikten sonra internet sitesinde de düzenlendiğini belirtilmektedir. Bu var olan internet sitesi doğrultusunda siteyi geliştirmek ve yaygınlaştırmayı da hedefleyen bir aplikasyon tasarımı hedeflenmiştir.

Tekerlekli sandalye kullanıcılarının yanı sıra aplikasyonu kullanmaya başlarken farklı engel gruplarının girilmesi ile de engeli bulunan veya bulunmayan her kesime hitap etmektedir.”

“Buradaengellendim.com”  yazısı ve sitenin ekran görüntüsü birlikte paylaşılmakta, sonrasında “Tasarladığımız uygulamaya göz atalım” yazısının ardından tasarlanan aplikasyonun arayüz görselleri eşliğinde detaylar sözlü olarak aktarılmaktadır.

Proje Videosu

ARAYÜZ TASARIMI

Kullanıcılar, uygulamanın “Profil” kısmında (süreğen, geçici veya durumsal) engel durumlarını belirtebilecek, böylelikle önerilecek rotalar ve keşfet kısmı kişiye ve duruma özel olarak düzenlenecektir. Kullanıcı haritalar kısmından gitmek istediği yeri seçtiğinde kendisine en uygun rotalar önerilecektir. Önerilen rotalar daha önce aynı engel durumuna sahip bireylerin deneyimlediği ve kaydettiği rotaları da içerecek, böylelikle rota boyunca kullanıcılar deneyimlerini ve engellendikleri kısımlar hakkında bilgileri paylaşabileceklerdir. Rotanın engel durumuna göre uygunluğu renkler ile gösterilecek ve rotanın daha önce deneyimlenme sıklığı da rota çizgilerinin kalınlığı ile belirtilecektir. Gösterilen rota üzerinde engellenen noktalar harita sayfasında bulunan “buradaengellendim.com” ikonu ile resimlenip bildirilecek ve böylelikle karşılaşılan sorunlara çözüm oluşturulmasına da katkı sağlanacaktır. Belirlenen rotalar üzerinde daha önceki kullanıcılara ait birden fazla rotanın birleştirilmesi ile yeni rotalar düzenlenebilecektir.

Kullanıcıların kaydettikleri rotalar, daha önce deneyimleyip bildikleri veya navigasyon sisteminin önerdiği rotalar üzerinden yolculuk esnasında deneyimleyip kaydettikleri rotalardan oluşturulabilecektir. Daha önce deneyimlenmemiş̧ bir rota tekerlekli sandalye kullanıcısı için rampa, merdiven, kaldırımlardaki engeller, yokuşlar gibi engelleyici unsurlara göre önerilecek bu rota üzerinde kullanıcı deneyimi, engellendiği noktaları belirterek kaydedebilecektir. “Kaydedilen Rotalar” bölümü, bireyin ev, iş, okul gibi kişisel olarak kullanmakta olduğu veya deneyimlediği rotaları başkasının da kullanması üzerine kaydetmesi ile oluşturulabilecektir. Rota kaydetme ve engel durumu belirtme, kent içi ulaşımda karşılaşılan sorunları azaltacağı gibi, bu bağlamda belediyelerin kendi sınırları içerisinde çalışma yürütmesi için bir altlık da sağlayabilecektir.

Uygulamadaki, engel durumuna uygun mekânlar, rotalar ve etkinlikler gibi sosyal ve kamusal hayatta tercih edilen yerlerin bilgisini de içeren “Keşfet” kısmı ile kamusal ve sosyal hayata katılımın kolaylaştırılması hedeflenmektedir. “Keşfet” kısmında görülen ve deneyimlenen yerler, “Kaydedilenler” kısmında biriktirilerek uygulama kişiselleştirilebilecektir. Bunun teşvik edilmesi amacıyla “Profil” kısmında rozetler bulunmaktadır.

KAMU FAYDASI ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Tasarlanan Herkes İçin Rota Uygulaması ile engelli bireylerin ulaşımda karşılaştıkları ve kamusal hayata katılımlarında engel oluşturan sorunlara çözüm sunulması ile toplum için bir fayda sağlanmaktadır. Katılımcı bir süreç̧ ile işleyen “buradaengellendim.com” ile entegre olması ise sorunların güncellenerek düzeltilmesi, çözümlerin kalıcı olması ve sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önem arz etmektedir.

Posterin üst bölümünde yatay olarak, soldan sağa sırasıyla SIDe Projesinin logosu, yanında İngilizce olarak projenin adı ve İngilizce özet açıklaması yer alıyor.

Posterin bundan sonra bölümü dikey 2 parça şeklinde düzenlenmiş. Posterin sol tarafında proje süreci adım adım dikdörtgen formatında bölümlerin içine yerleştirilmiş yazılarla anlatılıyor. Proje Sürecinin ilk bölümü Araştırma başlığını taşıyor “Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile yürüttüğümüz projede danışmanımızla, tekerlekli sandalye kullanıcılarının kent içi ulaşımda ve kamusal hayatta karşılaştığı sorunlar, soruların kaynakları ve kendi deneyimleri hakkında tartışmalar gerçekleştirilmiştir” Altındaki ikinci bölüm Sorun Tespiti başlığını taşıyor. “kullanıcıların kent içi ulaşımda sürekliliğini engelleyen pek çok unsur, kullanıcıların sosyal, ekonomik ve kamusal hayata katılımını da engellemektedir. TOFD’nin bu konuya yönelik olan projesi buradaengellendim.com bu sorunlar için bir çözüm olarak geliştirilmiş olsa da bilinirliği sınırlı kalmıştır” Bu bölüm yanında ellerinde büyük soru işaretleri taşıyan renkli insan çizimleri bulunuyor. Altındaki 3. Bölüm olan Proje Hedefleri “Engelli veya özel duruma sahip bireylerin kent içi ulaşımını kolaylaştırmak ve kamusal hayat, ekonomik hayatla olan bağlarını güçlendirebilmek. TOFD’nin projesi olan burada engellendim.com’un yaygınlaştırılması ve bu sayede çevremizdeki engellerin daha aktif bir şekilde düzeltilmesi. Engelsiz mekan ve hizmet anlayışını yaygınlaştırmak. Kent içerisinde mekanların ve kamusal alanların bireylerin engellenme derecesinin farkına varması ve bu konuda engelsiz alanlar yaratmak adına düzeltmelere gitmeleri” olarak açıklanmış. Bir sonraki bölüm Proje Geliştirme adını taşıyor. Açıklamasında “Hedefler doğrultusunda teknolojinin hayatımızın bir parçası olduğu göz önünde bulundurularak, burada engellendim.com ile iş birliğiyle çalışan bir aplikasyon tasarımı yapılması hedeflenmiştir. Kapsayıcı bir tasarım olması adına uygulamanın hedef kitlesi genişletilmiştir. Kullanıcı katılımıyla gelişmesine karar verilen uygulamanın aktif bir şekilde kullanılması için profil, akış, keşfet gibi unsurlar eklenmiştir. Paylaşımları ve bildirileri ve katkı sağlamayı teşvik etmesi adına rozetler bölümü tasarlanmıştır”. Bu bölümlerin altında Kullanıcı Kitlesi ve Veri Toplama başlıklarına yer verilmiş. Kullanıcı kitlesi “görme engelli, işitme engelli, zihinsel engelli, süreğen engelli, fiziksel engel (tekerlekli sandalye), fiziksel engel (diğer), engeli bulunmayan, yaya, tekerlek üzerinde engel oluşturacak bir eşya (bavul, bebek arabası…) taşıyan” olarak belirlenmiş. Veri Toplama “Engelsiz rotayı oluşturmak için veriler kullanıcılar aracılığıyla toplanacaktır. Bu sistemde kullanıcıların yolculuk sırasında rotayı kaydetmeleri, yolculuk sonrasında da rotayı düzenleyip, engel derecesini puanlayıp, engelleri belirtmeleri beklenmektedir. Aynı şekilde gün içerisinde bulundukları yerleri, mekanları da değerlendirebilirler.” olarak tanımlanmış. Bu bölümde son olarak projenin akış diyagramı yer alıyor. Akış diyagramı Herkes için Rota Uygulaması’nın başlık ve alt başlıklarından oluşuyor.

Posterin sağ bölümünü Herkes için Rota başlığı ile başlıyor. Yazının sol tarafında mavi ve sarı yapı blokları ve yer işaretlerinden oluşan proje logosu yer alıyor. Başlığın altında “Erişilebilir Harita Uygulaması: Toplumdaki her kesime hitap eden, engelleri minimize edip size en uygun ve engelsiz rotayı çıkaran, yeni rotalar, mekanlar ve etkinlikler keşfedip paylaşmanızı sağlayan haritalama uygulamasıdır” açıklaması bulunuyor. Açıklamanın altındaki 4 farklı başlık farklı bir çizimle tanımlanmış. 1. Başlık olan Navigasyon, navigasyon ekranının önünde duran, elinde telefon tutan bir erkek çizimi ile tanımlanmış.  Başlığın altında “Engelli veya özel durumu bulunan tüm kullanıcılar için en uygun ve engelsiz rotayla güvenle ve rahatça seyahat etme” açıklaması yer alıyor. 2. Başlık olan Bildir,  telefonu yatay olarak tutan bir çift el çizimi ile tanımlanmış.  Başlığın altında “buradaengellendim.com iş birliğiyle karşılaştığınız engellerin düzeltilmesi ve daha erişilebilir bir çevre yaratılması için katkıda bulunabilme ve bir projenin parçası olmak” açıklaması bulunuyor. 3 başlık olan Keşfet, elinde telefonla yürüyen bir genç erkek çizimi ile sembolize edilmiş. Başlığın altında “İlgi alanlarınıza göre engelsiz mekan, rota, etkinlikleri keşfedebilme, kamusal hayatta daha aktif bir rol alma” açıklaması yapılıyor. 4. Başlık olan Paylaş, ekranında bir insan çizimi görünen bir telefonu tutan bir el çizimi olarak tanımlanmış. Başlığın altında “Deneyimlerinizi, görüşlerinizi, keşfettiklerinizi paylaşabileceğiniz ve yeni şeyler keşfedebileceğiniz bir platform” açıklaması yapılıyor. Herkes için Rota bölümünün sağında bir telefon ekranı çizimi yer alıyor. Telefon ekranında Erişilebilir Harita uygulaması ile kullanılan bir şehir haritası görünüyor.

Posterin bu bölümü Arayüz Tasarımı ile devam ediyor. Bu bölüm görsel olarak birbirinden farklı telefon ekran görüntülerinin çiziminden oluşuyor. 35 farklı telefon ekran çizimi Erişilebilir Harita Uygulamasının kullanımına ilişkin adım adım farklı bilgileri göstererek kullanımını açıklıyor.

Posterin altında yatay olarak soldan sağa projenin kare kodu projeyi yapan öğrencilerin ve STK tasarım ortağının isimleri “Eylül Nejan Seyhan, İrem Nur Özsevim, Gizem Ulukardeşler, Mustafa Kılıç, Tuğçe Akgün”, ve SIDe projesinin Bileşenlerinin logoları “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Loughborough Üniversitesi, Newton Fund, Altı Nokta Körler Vakfı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği” yer alıyor.

 

SIDe Projeleri Anasayfası
Önceki Projeye Git
Sonraki Projeye Git
HAKKIMIZDA

Sanal-sergi.msgsu.edu.tr Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin resmî çevrimiçi sergi platformudur.

İLETİŞİM

Email:  sanal-sergi@msgsu.edu.tr

Fındıklı Yerleşkesi

Meclis-i Mebusan
Caddesi No: 24
Fındıklı 34427 İstanbul
+90 212 252 16 00

https://www.msgsu.edu.tr/

  • Hakkında
  • Sergiler
  • Takvim
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Hakkında
  • Sergiler
    • Fatma Rikkat Kunt Sergisi
    • Prof. Emin Barın Sergisi
    • EXCO2020
    • Engelsiz Yaşam Sergisi
    • BASE 2020
    • GSF Mezunlar Sergisi
    • 27. Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri
    • Mimarlık Fakültesi – 2019-2020 Güz ve Bahar Yarıyılı Sergisi
    • Mimarlık Fakültesi – Diploma Projeleri Sergisi
    • İç Mimarlık Bölümü – Tasarıma Giriş 2
    • Karşılaşmalar Sergisi
  • Takvim
  • İletişim

Giriş Yap

Parolanızı mı unuttunuz?