SIDe Projesi Kapsamında:
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ
PINTOUCH PROJESİ
SIDe Projesi Kapsamında:
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ
PINTOUCH PROJESİ
Altı Nokta Körler Vakfı
Bu proje kapsamında tasarlanmış olan eğitim materyalinin amacı görme engelli bireylere okul ve sosyal yaşantılarında karşılaştıkları kavramların ve bilgilerin aktarımını kolaylaştırmaktır. STK tasarım ortağımız ile proje gelişim sürecinde yapılan görüşmeler ve tartışmalar doğrultusunda konu ile ilgili gereksinimlere ilişkin bazı önemli tespitlerde bulunulmuştur. Bu tespitler;
Eğitim materyalin başta görsel odaklı içerikler olmak üzere, her bireyin algılayabileceği şekilde gerekli verileri dönüştürerek eğitim olanaklarına erişimde eşitlik sağlaması ve bilgi aktarımına yönelik evrensel bir dile sahip olmasıdır.
Bu doğrultuda tasarım çalışmasına yön vermesi amacıyla belirlenen hedefler:
Tasarım sürecinde ilk olarak iletişim ve bilgi aktarımına yönelik eğitim materyallerinde yeni teknolojilerin kullanımı araştırılmıştır. Ancak hali hazırda görmeyen veya az gören bireyler için üretilmiş olan eğitim materyallerinin tek yönlü olduğu ve esneklik sağlamadığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle PinTouch eğitim materyalinin gerekli esnekliği taşıması ve sosyal yaşantı ile olan etkileşimi desteklemesi amaçlanmıştır.
PinTouch NEDİR?
PinTouch kör veya az gören bireyler için veri aktarımını sağlayan ve veri biçimini dönüştüren bir tür akıllı yüzeydir. Öğrenci ve bireye bilgiye ulaşım konusunda yeni bir yaklaşım sunarak eğitim ve öğrenim konularında erişilebilirliği artıracaktır. Bununla birlikte eğitim alanları dışında söz konusu bireylerin sosyal yaşantılarında da kullanabilecekleri bir üründür. Pintouch, düzlem üzerine konumlandırılmış teleskopik yapıya sahip pinlerin pozitif ya da negatif hava basıncına maruz bırakılarak aşağı ya da yukarı yönlü hareketinin sağlanması prensibi ile çalışır. Kasa içerisine konumlandırılmış hava pompa motorlarının sağladığı hava basıncı, her bir pin için ayrı olarak konumlandırılmış elektronik valflere iletilir ve ‘ecu’ dan gelen veriler doğrultusunda her bir pine iletilecek hava basıncı anlık olarak değişir.
Ulaşılacak formun pozitif yüzeylerini oluşturması beklenen pinlere daha yüksek miktarda hava basıncı iletilirken, negatif yüzeylere daha düşük oranda hava basıncı iletilir. Bu şekilde yüzeyin farklı formlara dönüşümü anlık olarak sağlanabilmektedir. Tasarım, istenilen formları okuyup veri olarak aktarımını sağlayan bir ana karta ve yazılıma sahiptir. Pintouch’ın arayüzü tarafından aktarılacak olan veri, yazılım desteğiyle okullarda kullanılan akıllı tahtalar gibi farklı eğitim malzemelerinden elde edilebilecektir. Ürün bu şekilde kablosuz ya da kablolu olarak bağlanmış olduğu server’dan bilgi alımı ve aktarımını gerçekleştirir. Ürünün hafifliğini sağlamak amacıyla alt kasa malzemesi polietilen, hava ileten borular kauçuk malzeme, pinler alüminyum olarak belirlenmiştir. PinTouch ekstradan bir veri girişi için ecu,usb port ve bluetooth desteğine sahiptir.
SONUÇ:
“Eğitim materyali” adı altında üretilen birçok ürün stereotipik bir aktarımı benimser. Birey çoğunlukla söz konusu ürünün klasik sınırları içinde kalarak, ürünün kendisiyle olan etkileşimini eğitim hayatının dışına çıkaramaz ya da çıkarmaz. Bu durum bilginin edinimi ve gerçek hayatla bağdaştırılarak kullanımı açısından da bir tutarsızlık ortaya koymaktadır. PinTouch bu negatif etkilere karşı bir aykırılık niteliğindedir. Birey ile PinTouch arasındaki ilişki bütünüyle kişisel bir deneyime dayalıdır. Birey bu tasarımı eğitim hayatının dışında da kullanabilir ve akranlarıyla ya da kendi çevresiyle etkileşiminde gerekli olabilecek bilgi aktarımını da sağlayabilecektir. Bu doğrultuda PinTouch, hem eğitim materyali olarak hem de etkileşimli aktarım aracı olarak günümüz eğitim materyallerinde karşılaşılan birçok sorunun tek bir üründe çözümünü sağlamaktadır.
Posterin üst bölümünde yatay olarak, soldan sağa sırasıyla SIDe Projesinin logosu, yanında İngilizce olarak projenin adı ve İngilizce özet açıklaması yer alıyor.
Poster PINTOUCH başlığı ile başlıyor.
Başlığın altında Pintouch tasarımının yandan görüntüsü yer alıyor. Görüntüde ürünün açma kapama düğmesinin yer aldığı yatay bir dikdörtgen bölüm ve üst kısmında çeşitli büyüklerde çıkıntılar ile gösterilmiş.
Bu görselin altında “PinTouch kör veya az gören bireyler için veri aktarımını sağlayan ve veri biçimini dönüştüren bir tür akıllı yüzeydir. Öğrenci ve bireye bilgiye ulaşım konusunda yeni bir yaklaşım sunarak eğitim ve öğrenim konularında erişilebilirliği artıracaktır. Bununla birlikte eğitim alanları dışında söz konusu bireylerin sosyal yaşantılarında da kullanabilecekleri bir üründür. Pintouch, düzlem üzerine konumlandırılmış teleskopik yapıya sahip pinlerin pozitif ya da negatif hava basıncına maruz bırakılarak aşağı ya da yukarı yönlü hareketinin sağlanması prensibi ile çalışır. Kasa içerisine konumlandırılmış hava pompa motorlarının sağladığı hava basıncı, her bir pin için ayrı olarak konumlandırılmış elektronik valflere iletilir ve ‘ecu’ dan gelen veriler doğrultusunda her bir pine iletilecek hava basıncı anlık olarak değişir. Ulaşılacak formun pozitif yüzeylerini oluşturması beklenen pinlere daha yüksek miktarda hava basıncı iletilirken, negatif yüzeylere daha düşük oranda hava basıncı iletilir. Bu şekilde yüzeyin farklı formlara dönüşümü anlık olarak sağlanabilmektedir.” açıklaması yer alıyor. Açıklamanın sağ tarafından ürünün üst yüzeyini gösteren bir detay görüntüsü var. Kesitte çeşitli yüksekliklerde hissedilebilir çıkıntılar (pinler) yer alıyor.
Altında Pintouch materyalinin farklı açıdan bir başka görüntüsüne yer verilmiş. Görüntüde materyalin açma kapama tuşunun göründüğü yan yüzey ve havalandırma fanlarının bulunduğu diğer yan yüzey ile pinlerin bulunduğu üst yüzey görünüyor. Altında materyalin USB bağlantısı ile kullanılabileceğini gösteren bir detay görsel ve yanında “Tasarım, istenilen formları okuyup veri olarak aktarımını sağlayan bir ana karta ve yazılıma sahiptir. Pintouch’ın arayüzü tarafından aktarılacak olan veri, yazılım desteğiyle okullarda kullanılan akıllı tahtalar gibi farklı eğitim malzemelerinden elde edilebilecektir. Ürün bu şekilde kablosuz ya da kablolu olarak bağlanmış olduğu server’dan bilgi alımı ve aktarımını gerçekleştirir. Ürünün hafifliğini sağlamak amacıyla alt kasa malzemesi polietilen, hava ileten borular kauçuk malzeme, pinler alüminyum olarak belirlenmiştir. PinTouch ekstradan bir veri girişi için ecu, usb port ve bluetooth desteğine sahiptir.” açıklaması yer alıyor. Posterin alt bölünde Pintouch materyalinin üst yüzeyinin gösterildiği bir başka görüntüye yer verilmiş.
Posterin altında yatay olarak soldan sağa projenin kare kodu projeyi yapan öğrencilerin ve STK tasarım ortağının isimleri “Hatice Kübra Eryaman, Ceren Sarıçiçek, Musa Yiğit, Yasemin Green ve Canan Çam Yücel”, ve SIDe projesinin Bileşenlerinin logoları “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Loughborough Üniversitesi, Newton Fund, Altı Nokta Körler Vakfı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği” yer alıyor.