Üniversitemizdeki Temel Sanat Eğitimi dersinin geçmişi Almanya’dan Akademi’ye gelen hocalara ve 1969 yılında ressam Öğr. Gör. Ercüment Kalmık ile asistanı Altan Gürman tarafından Heykel bölümünde kurulan kürsüye dayanır. Eğitim reformu olarak Akademi müfredatına giren Temel Sanat Eğitimi, sonradan ortak bir disiplin olarak tüm bölümlere uygulanmaya başlanmıştır. Kurumumuzun yıllar içinde geçirdiği dönüşüm süreçlerinde Temel Sanat Eğitimi bölümlerin kendi içinde yer alan ana derslerden biri olarak varlığını her zaman sürdürmüştür.
1992 yılında Prof. Oktay Anılanmert ve asistanı Caner Karavit ile Grafik ve Seramik Bölümleri arasında ortak bir Temel Sanat Eğitimi dersi uygulanmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra aynı yıllarda Anılanmert Resim bölümünde de Temel Sanat Eğitimi programını yürüten hocalar arasında yer almaktadır.
Güzel Sanatlar Fakültesi’nin tüm bölümlerine Temel Sanat Eğitimi programının verilmesi için, Fakülte Kurulunda alınan bir kararla servis bölümü olarak Prof. Oktay Anılanmert başkanlığında, Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde Temel Eğitim Bölümü 1997’de kurulmuştur. 1997-1998 öğretim yılında Fakültenin tüm bölümlerine Temel Sanat Eğitimi dersi verilmeye başlamıştır.
25 yıl içinde davetli konuşmacılarla sanatsal kavramların irdelendiği, öğrencilerin sanat ve düşünce dünyasının geliştirilmesinin amaçlandığı konferanslar düzenlenmiştir. Bununla birlikte 2023 yılında sekizincisinin yapılması planlanan ve artık gelenekselleşen Bölüm sergilerimizin ilki Seramik ve Grafik Bölümü’ne ortak verilen Temel Sanat Eğitim derslerindeki başarılı çalışmalarla Prof. Oktay Anılanmert tarafından 1995 yılında “Sanatta Yaratıcılık Faktörüne Giriş” adıyla Osman Hamdi Bey Sergi Salonu’nda gerçekleştirilmiştir. Sergide Desen, Kompozisyon ve farklı malzemelerle oluşturulan üç boyutlu form çalışmaları yer almıştır. Bununla birlikte sonraki yıllarda Strüktür çalışmaları, hareket ve zaman odaklı Kinetik çalışmalar, Mekân Yanılsama çalışmaları ve misafir öğretim görevlisi olan sanat ortamımızın önde gelen isimlerince yürütülen desen derslerinde farklı teknik ve malzemelerle yapılan çalışmalarla yeni üretim biçimleri sergilerimizde yer almaya başlamıştır.
25. yılımızda Temel Sanat Eğitimi alan öğrencilerimizin çalışmalarından oluşan “Yaratıcılığa Giriş” bölüm sergilerimizden bir seçkiyi geleceğe ışık tutmak üzere paylaşmaktan mutluluk duyarız.