Skip to content

SIDe Projesi Kapsamında:

GÜNDELİK HAYAT

MY BUDDY PROJESİ

Birlikte Çalışılan STK: 

Altı Nokta Körler Vakfı

Tasarım Ekibi:
  • Ezgi Altun / Mimarlık Bölümü
  • Kevser Çalık / Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  • Miray Desenci / Endüstriyel Tasarım Bölümü
  • Raziye Nevra Okumuş / İç Mimarlık Bölümü
  • Sena Dalabasmaz / Endüstriyel Tasarım Bölümü
  • Elif Nur Aybaş (Altı Nokta Körler Vakfı)

Proje kapsamında ilk olarak görme engelli STK tasarım ortağımızın baston kullanım deneyimiyle ilgili olumlu yönler ve yetersizlikler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Kendisi, engelli bireylerin baston kullanımını bir adım sonrayı görme, güven verme ve etrafındakilere görme engelli olduğunu fark ettirme gibi nedenlerden dolayı olumlu bulduklarını belirtmiş, ancak bastonun göz hizasındaki engelleri algılama, bir eli işlev dışı bırakma ve gidilmek istenen hedefin hangi yönde olduğunu belirtme konularında yetersiz kaldığını aktarmıştır. Gerçekleştirilen görüşmeler, bastonun kullanım amacının yürüme esnasında görme engelli bireylere destek sağlamanın ötesinde olduğunu ve kullanıcıya güven duygusunu verme anlamında da önemli bir işlevinin olduğunu tespit etmemizi sağlamıştır.

Tasarım sürecinin ilk aşamasında görme engelli bireylerin bastonla etkileşimi esnasında yaşadığı sorunlar incelenmiş ve ürünün yetersizlikleri nedeniyle ortadan kaldırılmasına yönelik bir çözüm düşünülmüştür. Ancak daha sonra bu kadar uzun süredir kullanılan ve kabul gören bastonun bir anda bırakılıp yeni bir ürüne güven duyulmasının zor olduğu sonucuna varılmıştır. Burada kullanıcı ile baston etkileşimi sonucu ortaya çıkan güven duygusunun da ürünün sağladığı duygusal bir fonksiyon olduğu söylenebilir. Bunun yerine bastonun yetersizliklerinden yola çıkarak bağımsızlığı artıracak, belki de uzun vadede baston kullanımını azaltabilecek veya ortadan kaldırılabilecek bir tasarım senaryosuna odaklanılmıştır.

Proje Videosu

PROJE AÇIKLAMASI:

Görme engelli bireylerin daha serbest, daha özgür ve çok daha bağımsız bir hayat sürmelerini amaçladığımız bu projede her ne kadar bastonsuz bağımsız harekete odaklanılmış olsa da ilk aşama olarak kullanıcıların önerdiğimiz sisteme alışabilmeleri için kapalı alan içerisinde kullanımına yönelik bir senaryo geliştirilmiştir. Bu doğrultuda sistem spesifik olarak havalimanları için tasarlanmıştır.

Havalimanları girişin serbest olduğu kamusal yapılardan olup insanların iş yerleri olmadığı müddetçe gündelik hayatın içerisinde sadece belirli zamanlarda ve durumsal olarak bulunulan mekanlardan biridir. Aynı zamanda bu yapılar işlevleri gereği oldukça büyük hacimlidir. Görme engeli olmayan bireylerin de rahatlıkla kaybolabildiği, yön bulmada sorunlar yaşadığı, yatay ve düşey sirkülasyon akışının takip edilmesinin zor olduğu yapılardır. Bu nedenle önerilen tasarım konseptinin görme engeli olmayan bireylerin de kullanabileceği bir uygulama haline getirilebilmesi amaçlanmıştır. Yatay ve düşey sirkülasyonların kullanıcının tercihine göre görsel diyagramlar veya sesli komut üzerinden anlatılması öngörülmüştür.

Tasarımın geliştirilmesinde kullanılacak olan teknolojik materyaller; mikro işlemci, 1 adet lidarsensör, titreşim aygıtı, kulaklık veya hoparlör gibi ses aygıtıdır.

Önerilen tasarımın teknolojik olarak işleyişi;

  • Lidarsensör ulaştığı verileri mikroişlemciye aktarır, mikroişlemci bu verileri algılayıp sonucuna göre titreşim veya ses olarak insanın algılayabileceği hale getirir. Bu teknolojinin içerisine yapay zeka da eklenebilmektedir ve bu şekilde güvenli sonuçlara ulaşılabilecektir.
  • Lidarsensörün çalışabilmesi için vücudun hareketsiz bölgelerinde konumlandırılması ve sabit verilerin mikroişlemciye göndermesi gerekmektedir. Bu sebeple lidarsensörler vücudun hareket esnasında olabildiğince sabit olan göğüs bölümünde konumlandırılmıştır. STK danışmanımız ile yapılan görüşmeler sonucunda engelleri tanımlayacak şekilde, daha çok anlık durumlar için titreşim; yatay ve düşey sirkülasyonu tanımlamak için ise ses geribildiriminin kullanılmasına karar verilmiştir.
  • Geliştirilen ürüne yapının yatay ve düşey sirkülasyonlarının aktarılabilmesi için 3D lazer metre cihazı ile binanın üç boyutlu modelinin çıkartılması gerekmektedir. Çıkartılan model daha sonra mikroçipin içerisine aktarılır. İlk uygulama süreçlerinde tasarımın ilgili yapıya girdikten sonra bir stanttan alınıp çıkarken de teslim edilmesine yönelik bir kullanım senaryosu düşünülmüştür. İlerleyen zamanlarda denenip kabul gördükçe ve kullanımı yaygınlaştıkça herkes tarafından sahip olunabilecek ve baston kullanımını olabildiğince ortadan kaldırabilecek/azaltabilecek bir sisteme dönüşmesi mümkündür.

SONUÇ:

Tasarladığımız bu giyilebilir teknoloji ürünü baston ihtiyacını olabildiğince azaltabilecek veya uzun vadede ortadan kaldırabilecek ve görme engelli bireylerin valiz veya benzeri ürünleri taşırken her iki elini de kullanabilmesi sonucunda daha özgür hareket edebilmelerine olanak sağlayacaktır. Lidarsensörün üç boyutlu algılama özelliği sayesinde ulaşılmak istenen noktanın (merdiven, asansör gibi) uzaklığı ve ne tarafta olduğu bilgisi de engelli bireye aktarılmış olacaktır. Baston ile sağlanamayan bu bilgi ürünün kullanımını teşvik edecektir. Halihazırda var olan sistemler internet üzerinden çalıştığından bağlantı kopması nedenli sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Bu sorunun çözümü için tasarımımızda ilgili yapının güncel üç boyutlu verileri kayıtlı bulunacaktır.

Sonuç olarak, baston kullanımının avantajlarını içermenin yanında bastonun sahip olmadığı ama görme engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu diğer özellikler de tasarımımıza eklenerek ortaya çıkan çözümün kullanıcıya güven vermesi sağlanacaktır. Benzer teknolojilerde yaşanan sorunlara ilişkin oluşturduğunuz çözümler, geliştirdiğimiz sistemin kullanımını teşvik edecektir. Tasarladığımız yüksek teknolojili giyilebilir ürün görme engelli bireylerin havalimanlarında özgürce, kontrollü bir şekilde ve başka birine ihtiyaç duymadan hareket edebilmelerine olanak sağlayacaktır. Önerilen sistem havalimanları dışındaki diğer kapalı mekanlarda da kullanım potansiyeline sahiptir.

 

 

Posterin üst bölümünde yatay olarak, soldan sağa sırasıyla SIDe Projesinin logosu, yanında İngilizce olarak projenin adı ve İngilizce özet açıklaması yer alıyor.

Poster, “Projemizin çıkış noktasında görme engelli bireylerin günlük hayatta belirli mekanlar içerisinde yaşadığı aktif ve hızlı olamama, baston kaynaklı hareket kısıtlılığı, valiz çanta vb. ürünlerin kullanım zorluğu, durumsal yeni mekanı algılayamama gibi problemleri ele alıp daha kontrollü, hızlı ve aktif olmaları için teknoloji bazlı bir proje geliştirdik.” açıklaması ve sağında ürünün önden görünüşü yer alıyor. Görsel kameraya benzeyen bir gövde tasarımından çıkan ikisi yatay, ikisi gövdeye açılı dört kemerden oluşuyor. Yukarıdaki açıklamanın altında ürünü farklı bir açıdan gösteren ve kemerlerin arkada nasıl birleştiğinin de görüldüğü başka bir görsel yer alıyor. Bu görselin yanında “Bu projede görme engelli bireylerin, kapalı mekanlardaki örn. kampüs, havaalanı gibi durumsal mekanlarda baston kullanımı ile birlikte deneyimleyip güven duygusunun kazanılacağı mekan içerisinde eylemlerinin daha hızlı ve aktif seviyede tutmak adına giyilebilir teknoloji ile birleştirdiğimiz ürün” açıklaması yer alıyor. Açıklamanın altında ürünün kemerlerinin, ürünün gövdesi olmaksızın, görüntüsüne yer verilmiş.

Posterin bundan sonraki bölümünün solunda, alt alta yer alan iki görselde, ürünü üst gövdesine takmış, elinde baston bulunan gözlüklü, görme engelli bir erkek havaalanı içerisinde ve kampüs bahçesinde gösteriliyor. Görsellerin üzerinde “Üründe Lidar sensör ile taranan mekanın komut ve bildirimleri My Buddy tarafından kullanıcıya seslendirme ve titreşim kaynaklı geri bildirimler yapılır. Böylece ulaşılmak istenen yön ve konuma mümkün olduğunca hızlı ulaşılır. My Buddy sayesinde görme engelli bireylerin bu mekanlarda zamanla bastona karşı duyulan güven duygusunu bu ürüne de kazandırıp mekan içerisinde kontrollerini hızlandırmak ve daha aktif sonuçlar elde etmeleri amaçlanır.” açıklaması bulunuyor.

Bu görsel ve açıklamaların sağında ürünün teknik çizimi ve kullanımına ilişkin bilgiler yer alıyor. Teknik çizimde ürünün gövdesinin merkezinde bulunan lider sensör kamera, sağ ve sol omuz kemerlerinin göğüs kısmında bulunan titreşim birimleri ve kemerlerin her iki omuz üstünde gelen bölgesinde yer alan hoparlör birimleri gösterilmiş. Görselin altında “Ürünün kullanıma başlanmasından önce mekanın görevli ya da deneyimci tarafından taranıp sabit konumlu merdiven, asansör vb yerlerin konumlarının belirlenmesi sağlanır. Verilere kaydedilmesi adına bir deneme gezintisi yapılır. Cihazdaki tarama sağlandıktan sonra cihaz kullanım aşamasına geçmek üzere stanttaki yerini alır.” açıklaması bulunuyor.

Posterin altında yatay olarak soldan sağa projenin kare kodu projeyi yapan öğrencilerin ve STK tasarım ortağının isimleri “Miray Desenci, Raziye Nevra Okumuş, Sena Dalabasmaz, Ezgi Altun, Kevser Çalık, Elif Aybaş (STK)”, ve SIDe projesinin Bileşenlerinin logoları “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Loughborough Üniversitesi, Newton Fund, Altı Nokta Körler Vakfı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği” yer alıyor.

 

SIDe Projeleri Anasayfası
Önceki Projeye Git
Sonraki Projeye Git
HAKKIMIZDA

Sanal-sergi.msgsu.edu.tr Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin resmî çevrimiçi sergi platformudur.

İLETİŞİM

Email:  sanal-sergi@msgsu.edu.tr

Fındıklı Yerleşkesi

Meclis-i Mebusan
Caddesi No: 24
Fındıklı 34427 İstanbul
+90 212 252 16 00

https://www.msgsu.edu.tr/

  • Hakkında
  • Sergiler
  • Takvim
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Hakkında
  • Sergiler
    • Fatma Rikkat Kunt Sergisi
    • Prof. Emin Barın Sergisi
    • EXCO2020
    • Engelsiz Yaşam Sergisi
    • BASE 2020
    • GSF Mezunlar Sergisi
    • 27. Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri
    • Mimarlık Fakültesi – 2019-2020 Güz ve Bahar Yarıyılı Sergisi
    • Mimarlık Fakültesi – Diploma Projeleri Sergisi
    • İç Mimarlık Bölümü – Tasarıma Giriş 2
    • Karşılaşmalar Sergisi
  • Takvim
  • İletişim

Giriş Yap

Parolanızı mı unuttunuz?